Adolescents

També sessions on-line durant el confinament per la COVID-19

El meu treball consisteix en ajudar a millorar el benestar i a trobar l’equilibri descobrint tot el potencial que hi ha en cada adolescent per poder canviar la situació actual per la situació o l’estat desitjat.

Què es treballa a les amb adolescents?

L’adolescent és una persona que està fent una transició en el seu cicle vital: passa de ser un nen a ser un jove i, per això, el seu cos canvia (la pubertat) i comença a reafirmar la seva identitat. Això implica decidir quin rol, quin “personatge” va a representar en els diferents àmbits de la seva vida: la família, l’escola, els amics … i, per tant, també està canviant la seva manera de relacionar-se amb els altres, adquirint noves conductes, nous valors. La seva principal funció o meta en aquesta etapa és adquirir autonomia i allunyar-se de la protecció familiar.

Aquests canvis poden produir-se amb bastant tranquil·litat però altres vegades, es generen tensions i / o conflictes. Aquests conflictes poden ser una eina per al creixement i la maduració o poden ser un bloqueig i una font d’infelicitat i malestar.

L’autoconeixement és fonamental i serà un factor clau al llarg de tota la seva vida i descobrir què li motiva, què l’impulsa. També pot ajudar a desbloquejar tensions, a descobrir què s’està produint el bloqueig,

Com es fa una sessió?

Normalment una sessió té una durada d’una hora o hora i mitja, en la qual es manté una conversa en un ambient de confiança i total respecte i preservant la intimitat de l’adolescent. S’hi aniran posant de manifest quins són els conflictes a resoldre i amb quines eines compte el propi / a adolescent. Cada un d’ells té un món de possibilitats al seu interior.

Quant dura un procés d’acompanyament amb un adolescent?

No hi ha un nombre de acabat de sessions. Dependrà de cada persona. En general, ens movem entre 4 i 10 sessions, encara que poden ser tantes com l’adolescent necessiti.

Quan proposar fer un procés d’aquest tipus al teu fill / a adolescent?

  • Quan  s‘incomunica. Si el nivell d’incomunicació a casa és un problema tant per a l’adolescent com per a la resta de la família.
  • Quan es desmotiva. Si no estudia i està profundament desmotivat.
  • Quan s’aïlla. Si sorgeixen problemes amb els amics o no té amics, els perd amb facilitat, viu aïllat en el seu món …
  • Quan és víctima de bullying (assetjament escolar) a l’institut. En aquests casos es necessita reforçar l’autoestima, aprendre a posar límits i dir “No”, a tenir seguretat i confiança en un mateix.
  • Quan es deprimeix. Si està permanentment trist, moix, amb una autoestima molt baixa.
  • Quan se sent perdut. Si no sap què fer amb la seva vida, què estudiar o a què es vol dedicar.
  • Quan li pot l’ansietat i la por. Si la por, la inseguretat i l’ansietat (que pot ser habitual en aquesta etapa de la vida) esdevenen un fre i impedeixen avançar, fer qualsevol cosa.
  • Quan té estrès. Quan els exàmens i altres reptes que la vida li va posant davant li produeixen molt estrès.
  • Quan es rebel·la de forma radical. Si el nivell de rebel·lia és tan alt que l’implica disputes i baralles diàries a casa, incompliment constant de les normes, a casa, a l’escola, etc.

¿Qué puc fer per el teu fill?

Després d’un procés de coaching sobretot s’aconsegueix:

  • Conèixer-se millor a un mateix. Observant quins judicis o creences té sobre ell mateix i el seu entorn, quins recursos propis té al seu abast i què li està faltant.
  • Descobrir talents. Quins són els seus talents naturals, on té facilitat per desenvolupar-se. Què li falta per aprendre per aconseguir allò que es proposi.
  • Augmentar l’autoestima. Aprenent a acceptar-se i estimar-se, aconseguint una major autoconfiança.
  • Saber què el motiva, què li apassiona i com gaudir-ho. Coneixent-en profunditat, eliminant creences que poden estar bloqueándole. Saber què vol i què no vol.
  • Capacitat per relacionar-se amb els altres. De forma enriquidora i constructiva.
  • Saber que sempre pot tornar a trobar l’equilibri i la pau interior, quan ho necessiti. Potenciant la seva intel·ligència emocional, és a dir, coneixent les seves pròpies emocions i com gestionar-les.

Coaching vs psicoteràpia

La pregunta habitual acostuma a  ser: en què es diferencia un procés de coaching de la psicoteràpia i quan utilitzar un o altre?

Encara que existeixen múltiples arguments i explicacions, en base a la meva experiència, diré que molts recursos són coincidents i el resultat final que es busca seria el mateix, el màxim benestar i desenvolupament de l’adolescent.

Per a mi, la diferència radica que en coaching treballem per aconseguir un objectiu molt concret que es determina en l’inici del procés i que a més s’ha d’assolir en un període de temps determinat.

El punt de partida, tant en el coaching com en la psicoteràpia que duem a terme en Coaching de Família, sol ser alguna cosa que no funciona, (no estem parlant de patologies, ni símptomes, ni aspectes disfuncionals en el desenvolupament de l’adolescent).

Per exemple, podem fer coaching perquè aprengui a gestionar millor les seves emocions (com poden ser la ira, l’enuig, la frustració), perquè pugui relacionar-se millor amb els amics, quan hi ha problemes de comunicació amb els pares, indecisió en el tema dels estudis i futur laboral, etc. Perquè pugui estar més tranquil i concentrar-se millor a classe, etc. Tot això són objectius que, habitualment, es poden aconseguir a curt termini.

El procés de coaching busca aconseguir objectius i / o trobar solucions a problemes concrets. I l’aprenentatge és el principal camí per aconseguir-ho.

En psicoteràpia podem estar parlant de problemes d’autoestima, ansietat generalitzada, impulsivitat, depressió. En els processos per aconseguir el benestar desitjat es fa necessari aprofundir en l’autoconeixement i en la forma que cada un de nosaltres enfronta les diferents situacions que van esdevenint en la vida. També sol ser necessari aprofundir en els sistemes de cada un (la família, l’institut, etc.) per veure s’està donant algun desordre que influeixi en el malestar actuall.

El procés, tant si és de coaching com si és de psicoteràpia, s’estableix a partir de les necessitats que aquest adolescent i la família manifesten. Ens enfoquem sempre en allò que es pot millorar i desenvolupar, en buscar el talent natural i la pròpia saviesa interna que tots tenim i que ens indica quin és el millor camí per a cada un de nosaltres.


Contacta amb mi

Leave a Reply

Información básica sobre protección de datos

  • Responsable Silvia Martinez Santalucia.
  • Finalidad Moderar los comentarios.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios https://www.1and1.es/terms-gtc/terms-privacy/?__lf=Static.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puede consultar la información detallada en https://www.coachingdefamilia.es/CA/sobre-mi/aviso-legal/.