imagen artículo: Pautas para reducir el uso de las TIC en niños y adolescentes

Pautes per reduir l’ús de les TIC en nens i adolescents

Ningú pot negar que les noves tecnologies han canviat en major o menor mesura la nostra vida, en general per a bé. Però també sabem que l’ús excessiu de la mateixes pot comportar conseqüències negatives per a la vida familiar i per a les relacions amb els altres.

Com ja vaig comentar en el meu article ¿mi hijo es adicto a las nuevas tecnologías? encara que existeixen alguns nens i adolescents les característiques fa que siguin més susceptibles de caure en un mal ús de les TIC, podem fer algunes coses que ens permetin regular el seu ús i que a poc a poc siguin ells mateixos els que s’autoregulen.

Què podem fer?

  1. Evitar que comencin abans d’hora. Sobretot, en el cas del mòbil. Tot i que els nens cada vegada comencen més d’hora (ja a primària) a demanar-argumentant que tots els nens de la classe ja el tenen, la veritat és que la majoria de pares estan en la mateixa tessitura, cedir o no cedir per por de que el seu fill / a quedi marginat.
  2. Les TIC no són cangurs. És contraproduent utilitzar-les com a mètode habitual perquè els nostres fills es distreguin i nosaltres puguem quedar lliures.
  3. Pautar un horari de connexió i ús. Si des de l’inici vam marcar límits serà més fàcil que ells s’auto regulen a mesura que van creixent. En el cas del mòbil és imprescindible que els pares puguin ser un model ja que si estem demanant, per exemple, que no es tingui el mòbil a la taula mentre estem sopant i els adults som els primers que fem cas omís, el límit es torna inconsistent i aviat ens veurem embolicats en discussions, regatejos, obrint la porta a excepcions constants. És aconsellable que es pauti un horari per a la connexió a internet i que es determini el temps durant el qual es poden utilitzar les TICs amb fins lúdics.
  4. Controlar l’accés. Quan comencen a utilitzar aplicacions que requereixen accés privat (correu electrònic, xats, facebook) és important condicionar l’ús al fet que els pares coneguin la contrasenya. És l’única manera en què es podrà comprovar si els nens fan un ús adequat de l’aplicació.
  5. Potenciar les activitats en família que no estiguin lligades a les TIC. La millor fórmula per reduir el temps d’ús en les TIC és dedicar temps als fills. Jugar amb ells, passejar, etc. Generar un clima de confiança en el que sigui fàcil comunicar-se i puguin expressar qualsevol inquietud o malestar (incloent, per descomptat, les que puguin ocasionar les pròpies TIC).
L’ús de les noves tecnologies per part dels nens és inevitable i, avui dia, podríem dir que imprescindible, però cal vetllar perquè es faci de forma sana (és a dir, que no impliqui cap risc per al seu desenvolupament psíquic, ni físic) i realment enriquidora per a ells.

Decàleg imprescindible

Finalment us incloc “textual” el decàleg de bons usos i hàbits saludables tecnològics que apareix en aquest interessant llibre. “Adicciones tecnológicas, qué son y cómo tratarlas”:

  1. Crear espais de diàleg i crítica sobre l’ús i el consum tecnològic en l’àmbit personal i familiar.
  2. Establir un clima de confiança perquè els nens i adolescents percebin que sempre li poden tenir a mà i que la seva estima per ells és incondicional.
  3. Interessar-se pel que els seus nens i adolescents consumeixen mediàticament..
  4. Jugar i navegar amb els nens i adolescents.
  5. Pactar horaris i usos i ser coherents amb els acords presos. L’autoritat moral (l’exemple dels adults davant l’ús tecnològic) és també clau per exigir responsabilitats i compromisos.
  6. En la mesura del possible, col·locar els aparells tecnològics en llocs visibles i en espais comuns de pas.
  7. Intentar combinar altres activitats de lleure a les purament dedicades a l’oci tecnològic.
  8. Transmetre que la tecnologia és capaç de generar una realitat virtual que té les seves pròpies regles de joc i on cada individu té la possibilitat de disposar d’una identitat digital diferent a la del món real.
  9. Fer que s’ho pensin dues vegades abans de publicar, enviar missatges o donar les seves dades personals a través d’aparells tecnològics.
  10. Protegir el seu ordinador amb un tallafocs i un antivirus actualitzat per navegar de forma segura per internet.
Trobareu més informació sobre aquest tema a http://blog.pantallasamigas.net/
Pots llegir més sobre nens, adolescents i les TIC en el meu article “Enredado con las redes”.

Leave a Reply

Información básica sobre protección de datos

  • Responsable Silvia Martinez Santalucia.
  • Finalidad Moderar los comentarios.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios https://www.1and1.es/terms-gtc/terms-privacy/?__lf=Static.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puede consultar la información detallada en https://www.coachingdefamilia.es/CA/sobre-mi/aviso-legal/.